Kustovnici čínskou byste rozhodně měli vyzkoušet. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek ji totiž po právu náleží místo mezi superpotravinami. Věděli jste například, že kustovnice čínská obsahuje až 50× více vitamínu C než pomeranč? Zároveň platí za jeden z nejbohatších zdrojů betakarotenu, což dokazuje její sytě oranžová barva plodů. Kustovnice roste v oblastech severní a západní Číny, Japonska, Jávy a Střední Asie a má hořkosladkou chuť. Vzhledem se podobá šípku, po usušení naopak připomíná rozinky.
Kustovnice čínská – Goji obsahuje 18 druhů aminokyselin a přes 20 stopových prvků a minerálů. Najdeme v ní železo, selen, fosfor, vápník nebo hořčík. Nechybí ani vitamíny skupiny B, už zmiňovaný vitamín C a vitamín E. Kustovnice se ve vašem jídelníčku promění také ve zdroj mastných kyselin nebo vlákniny.
Proč chtít GRIZLY kustovnici čínskou:
✅ řadí se mezi superpotraviny
✅ považuje se za jednu z nejvýživnějších a nejzdravějších surovin
✅ bohatý zdroj betakarotenu
✅ vyznačuje se vysokým obsahem minerálů a vitamínů
✅ podporuje funkci imunitního systému
Jak ji využít?
Možná se to na první pohled nemusí zdát, ale kustovnici čínskou využijete na mnoho způsobů. Předně si ji můžete vychutnat jen tak po hrstech. Výborná je také v kombinaci s ořechy, jogurtem, kaší či zeleninovým a ovocným salátem. Nebojte se ji přisypat do dezertů, polévek nebo čajů. Ostatně čaj si můžete připravit také přímo z kustovnice. Stačí lžici plodů zalít vroucí vodou a nechat zhruba 15 minut louhovat. Po vypití čaje kustovnici nevyhazujte, bez obav ji snězte.