Zlaté rozinky se vyrábí z velmi sladkých plodů vinné révy. Jsou bohaté na sacharidy (především na fruktózou a glukózu) a dodají tak bleskově potřebnou energii.
- Složení: Rozinky 99,5 %, slunečnicový olej 0,5 %, oxid siřičitý (max. 2000ppm).
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných ořechů, lepku a sezamu
- Země původu: Chile
- Balení: Vakuované v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Ve 100 g rozinek se nachází kolem 70 g sacharidů. Cukry jsou tvořeny především fruktózou a glukózou. Hroznové víno, resp. rozinky mají vůči ostatním druhům ovoce větší zastoupení glukózy, pro to je glykemický index rozinek vyšší - dosahuje průměrné hodnoty GI 65. Znamená to tedy, že hladina krevního cukru po jejich konzumaci stoupá poměrně rychle. Rozinky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je příznivá pro zažívací soustavu a prevenci častých civilizačních onemocnění.
Proti nadměrnému vysychání rozinek je výhodné ukládat je do vzduchotěsných obalů a skladovat při nižších teplotách. Pokud jsou rozinky starší, cukry v nich obsažené krystalizují. Krystalizací se však nemění jejich nutriční hodnota. Krystalky se dají rozpustit ponořením rozinek do jakékoliv tekutiny (horká voda, mléko, alkohol, ovocná šťáva).
Rozinky mají v kuchyni mnohostranné využití - mohou být pochoutkou díky sladké chuti a uspokojit tak chuťové pohárky, když vás honí mlsná. Jsou ;dobrým pomocníkem při pečení a to jak na klasickou vánočku, štrůdl, bábovku nebo cukroví. Rozinky můžete přidat do vašeho domácího musli nebo si jimi dosladit kašičku a začít každé ráno zdravě. Sladkými plody si můžete dochutit váš oblíbený salát.